Schermkwaliteit iPad Mini Retina valt tegen in test

De iPad Mini werd door Apple volledig in stilte geïntroduceerd, maar dat weerhield DisplayMate er niet van om een test uit te voeren, met het oog op de kwaliteit van het scherm. De iPad Mini maakt voor het eerst gebruik van een Retina Display, iets waar veel gebruikers van de Apple tablet tot nu toe erg over zijn te spreken. Tijdens de test moest de kleine tablet het opnemen tegen de Kindle Fire HDX van Amazon en de Nexus 7 van Google.

Matig kleurengamma

Binnen de test werd er aandacht besteed aan onder andere de scherpte, de helderheid, het kalibreren en het kleurenpalet van de tablet. Over het algemeen zijn de onderzoekers erg onder de indruk van bijvoorbeeld de resolutie, aangezien er op de kleine schermen meer pixels aanwezig zijn dan op een 50 inch HDTV. Dat neemt niet weg dat de iPad Mini qua kleurengamma teleurstelt. De iPad Mini komt niet verder dan 63%, terwijl de twee concurrenten 100% scores laten zien. Apple maakt gebruik van IGZO en a-Si, twee min of meer verouderde technieken die het afleggen tegen LTPS van de concurrenten.

Betere score iPad Air

Opvallend genoeg deed de iPad Air het eerder nog veel beter in de test van DisplayMate. Dit is de grote broer van de iPad Mini, die voor een groot deel gebruik maakt van dezelfde technologie. Bij de iPad Air ontbreekt echter het gebruik van de a-Si technologie, wat ervoor lijkt te zorgen dat de kwaliteit van het scherm een stuk beter is. Of Apple hier in de toekomst rekening mee zal houden blijft de vraag, aangezien men zich tot nu toe vooral op de resolutie van het scherm heeft gericht.

Tijdens gebruik weinig van te merken

Daarnaast zal de reguliere gebruiker weinig merken van het verschil tussen de verschillende schermen. De kwaliteit van het scherm van de iPad Mini Retina is prima te noemen, al zou er in een directe vergelijking met de andere apparaten een verschil duidelijk moeten zijn. Veel van de consumenten gebruiken echter maar 1 merk tablet, waardoor ze weinig zullen merken van het verschil in kleurengamma. DisplayMate geeft aan dat alleen professionals als fotograven er wellicht last van kunnen hebben. Zij doen er dan ook verstandiger aan om een van de alternatieven of de iPad Air aan te schaffen, wanneer ze op zoek zijn naar een tablet.