Apple iPad kan in de toekomst nog een stuk sneller

Apple slaagt er keer op keer in de iPad een stuk sneller te maken dan het vorige model. Er gaan een tijdje iPad geruchten de ronde over een nieuwe snellere processor en die blijken dan vaak te kloppen. Normaal gesproken zorgt Apple voor een betere chip en een betere processor, de kans is groot dat er een nieuwe techniek bij komt die een hogere snelheid mogelijk maakt. Het gaat om PCM van IBM.

PCM-techniek van IBM

IBM is een groot technologiebedrijf dat al een tijd lang werkt aan een nieuwe vorm van opslaggeheugen. Die moet het mogelijk maken om nog sneller te werken, iets dat voor de iPhone en iPad van grote toegevoegde waarde kan zijn. PCM staat voor phase-change-memory. De huidige optische drives maken er al gebruik van. De iPad maakt op dit moment nog gebruik van flash voor de opslag en RAM voor het werkgeheugen. Het gaat om solid-state-memory, dat we kennen als SSD. Het nadeel van RAM is echter dat het doorlopend stroomtoevoer nodig heeft, terwijl dat bij flash niet het geval is.

Hogere snelheid dan flash

PCM is nog een stuk interessanter dan die flash. PCM maakt het namelijk mogelijk om data in te lezen in slechts één microseconde. Flash heeft daar zeventig microseconden voor nodig, waardoor de snelheid voor bijvoorbeeld de iPad flink omhoog kan. Het is nu nog een van de iPad geruchten die de ronde doet, maar de kans bestaat dat de techniek in de toekomst beschikbaar zal zijn. Het wordt dan mogelijk om een apparaat zoals de iPhone of de iPad binnen een paar seconden op te starten, een stuk sneller dan wat nu het geval is.

Apple iPad en iPhone

Of Apple de technologie in de iPad of de iPhone zal gaan gebruiken is op dit moment nog niet bekend. Het lijkt in ieder geval te snel te komen voor de volgende generatie iPhone’s. De iPhone 7 zal er wat dat betreft nog geen gebruik van maken, maar de kans bestaat wel dat een model als de iPad Pro daarmee aan de slag zal gaan. Uiteraard houden we de iPad geruchten in de gaten om daar zo snel mogelijk over te kunnen berichten.