Apple maakt iPad geruchten waar met kleinere iPad Pro

De iPad geruchten voorafgaand aan de introductie van een kleinere iPad Pro waren niet bepaald van laag niveau. Gebruikers gingen er vanuit dat Apple erin zou slagen om een kleiner model te maken dat technisch net zo goed is als de grote broer. Uit een vergelijkende test tussen de beide modellen blijkt nu dat Apple daar goed in geslaagd is. AnandTech toont aan dat Apple de iPad geruchten van destijds waar heeft kunnen maken.

Grote en kleine iPad Pro

We kennen inmiddels een grote en een kleine iPad Pro. Het zijn de twee topmodellen uit het aanbod van Apple. Er is technisch sprake van enkele verschillen.De iPad Pro in het grote formaat heeft de beschikking over 4GB aan RAM, terwijl het kleinere model het aan de andere kant moet doen met 2GB RAM. Toch blijkt dat in de praktijk weinig uit te merken, omdat het aan te sturen scherm een stuk kleiner is. Dit leidt ertoe dat er minder pixels aangestuurd hoeven te worden, waardoor de kleinere iPad Pro minder kracht nodig heeft om tot dezelfde prestaties te kunnen komen als het grote model. Een belangrijk verschil in performance? De grote iPad Pro kan 80 frames per seconde laten zien, het kleinere model komt tot 51 frames per seconde.

Prestaties zijn bijna hetzelfde

Aan de andere kant zijn de prestaties van de kleinere iPad Pro voor een groot deel gelijk aan die van de grote broer en maakt Apple de iPad geruchten daarmee waar. De iPad is ongeveer net zo snel en slaagt er wat dat betreft in om zich te meten met de gemiddelde desktop computer. Daar komt bij dat ook de iPhone 6S de apparaten goed bij kan houden en dat zelfs de iPad Air 2 en de iPad Mini 4 daar niet veel voor onderdoen. De modellen van Google, Huawei en Samsung staan op enige afstand, de Samsung Galaxy Tab S2 sluit de rij en komt op geen enkele manier in de buurt bij de iPad. Dit toont aan dat Apple er met de iPad in slaagt om een krachtig apparaat neer te zetten. De Pro is beschikbaar in twee formaten, het gaat in de beide gevallen om een zeer krachtig apparaat.